Din PK-vän är knappt rumsren

Igår lanserade Kung Markatta sitt PK-test på Facebook. Det analyserar din profil och kommer fram till hur PK du är i fråga om likes, statusar, vänner och check-ins. Att ha mig som privat FB-vän ger exempelvis PK-poäng:

När jag såg det blev jag kluven. Å ena sidan kanske jag ska vara stolt, å andra sidan känns det som om man är inne och tallar på något som är vagt besläktat med åsiktsregistrering och integritetskränkning. En arbetsgrupp har alltså suttit och manuellt värderat individers mer eller mindre privata åsikter. Tankarna går till den där listan på Flashback över Sveriges hundra farligaste kvinnor.

Sedan gjorde jag testet själv:

Trots att jag är en PK-markör har jag alltså knappt rumsrena åsikter. Nja, förutom att jag är tveksam till den individbaserade PK-bedömningen är jag skeptisk till om det framkallar något köpsug att bli bemött med ett så här mästrande och raljant tilltal. Vilket man kan se exempel på i en av reaktionerna på deras FB-sida:

”Jag får väl krypa in under en sten och inse att det är dags att ge upp. 10 års ideellt engagemang i rättvis handel-rörelsen, tappra försök att faktiskt handla etiskt och hållbart så långt det går renderade bara i 18% PK, ett begrepp som dessutom plötsligt fick en helt annan betydelse, tydligen i alla fall i Kung Markattas värld.”

Jag tror möjligen att man velat reta alla som brukar klaga på PK-eliten men istället lyckats förolämpa dem som är PK på riktigt.

UPDATE: Enligt uppgift kan man även få utvärderingen ”flytta in med din trångsynthet i en monter på ett museum eller vakna upp till år 2013” om man får lägre PK-poäng. Om man som varumärke vill positionera sig som att stå på ”den goda sidan” är detta knappast vägen dit.

4 Replies to “Din PK-vän är knappt rumsren”

 1. Hej Ulrika!

  Eftersom det är jag och min byrå som står bakom Kung Markattas PK-test som du varit kritisk till idag, vill jag ge min bild av det hela till dig.

  Ekologi, rättvis handel, äkta vara och genuint bra mat är en stor dominerande samhällstrend idag. Politiskt korrekt eller politisk korrekthet är ett begrepp med många definitioner och kan bland annat förklaras som något som på ett opportunistiskt sätt följer den dominerande trenden i samhällsdebatten. Till exempel köttfri måndag, att inte köpa jätteräkor, att tänka mer grönt, ekologiskt och rättvist. Kung Markattas PK-test var meningen som ett kul test på Facebook. Givetvis speglar inte ens aktiviteter på Facebook hela ens person. Meningen var att man skulle uppdatera sin PK-profil på FB genom att gilla organisationer, personer och initiativ som verkar för en bättre värld inom till exempel ekologi, rättvis handel, människorätt osv. Och på så sätt hålla sig à jour med debatten.

  Kung Markatta ville nå ut på Facebook och få folk att tänka till om sina matvanor ur ett PK-perspektiv. Det är inte meningen att texterna ska uppfattas som utskällningar. Ber verkligen om ursäkt om det uppfattas så. Du är en person jag ofta läser och som brukar ha en skön humor när du skriver publikt, vasst och hårt emellanåt, det är ju det som gör att dina texter slår igenom.

  När man går in till PK-testet ligger det på en kampanjsajt, i ett sammanhang där Kung Markatta pratar varmt om sitt te och skämtar om att det är så politiskt korrekt med alla sina KRAV-, Fair Trade- och Äkta vara-märkningar att det kan kallas för PK-te. Det var meningen som en rolig blinkning till det skällsord PK kan vara. För Kung Markatta tycker att det är sunt, bra och fint att vara PK. Att vara medveten om att vi bara har ett jordklot, som vi alla delar, är bra. Att tänka mer ekologiskt och rättvist när du handlar, är bra.

  Att du blev utvald som en person som ger poäng i testet är helt enkelt för att jag tycker att du har sunda och bra värderingar kring allt ovan. Och att du kan vara humoristisk kring begreppet PK då jag följer dig på Twitter och du för ett tag sedan skrev ”Plötsligt har det blivit väldigt PK att klaga på allt som är väldigt PK”. Men jag är oerhört ledsen för att du uppfattar det som att jag har kränkt din integritet. Eftersom du twittrar och bloggar, numera på en stor tidskrift, såg jag dig som en offentlig person, men förstår att det var fel av mig. Jag ber verkligen om ursäkt. Du ska nu vara borttagen från testet.

  Gällande perspektivet vad som är bra och dålig reklam finns det alltid tvistande åsikter. Vad vi ser är att över 8000 människor har gjort testet på ett dygn. 2500 har gillat det så mycket att de valt att rekommendera det på Facebook. Av 100 personer som valt att dela testet på twitter har många varit positiva och förstått humorn bakom.

  Varma hälsningar/Malin Wikerberg

  1. Hej Malin. Du skriver: ”När man går in till PK-testet ligger det på en kampanjsajt, i ett sammanhang där Kung Markatta pratar varmt om sitt te och skämtar om att det är så politiskt korrekt med alla sina KRAV-, Fair Trade- och Äkta vara-märkningar att det kan kallas för PK-te.”
   Jag ser bara PK-test -> klicka -> får min score -> ser ”hur kan du få lite pk-poäng” med hänvisning till resten av sidan -> scrollar snabbt -> ser KRAV, rooibos, en text (ingen anledning att läsa den), några färgploppar om olika smaker som det inte går att klicka på, och länkar till hemsidan som ser ut som en butik -> stänger fönstret.
   Vad har jag fått veta idag? Att Kung Markatta säljer K-märkt té, som många andra. Och att de tycker att jag är trångsynt. Positivt? knappast.

  2. Hej Malin! Jag önskar både din byrå och Kung Markatta allt gott i framtiden, men tyckte att i just det här fallet hade ett par element som innebar övertramp, därför tog jag upp det.
   Jag uppskattar ditt sakliga och utförliga svar, är glad för era framgångar och känner att saken är utagerad från min sida nu.

 2. Oj vilken låg score jag fick baserat på ett gäng ganska dumma kriterier, vaddå för att man är polare med en ”PK” status 100 så skulle det höja mig som person??? För att jag aldrig gör några check-ins så får jag mindre poäng?….men håller med om att svaret gör mig långt ifrån köpsugen!

  ”Att vara politiskt korrekt betyder inte att du måste börja sjunga We shall overcome och ta alla i hand som Birgit Friggebod gjorde en gång i tiden. Bara att du kanske ska tänka i ett lite större perspektiv. Vi lever allihop på vår jord. Tillsammans. Om jorden går under gör du det också.”

  Är tydligen trångsynt….skönt att veta med tanke på min bakgrund :) Sedan kanske domedags kometen kommer snart…

  Helt ärligt ni som gjorde testet…Skittrist och nervärderande, förstår inte ”humorn” men kanske är lika torr som testet..inte vet jag.

  Jag skulle ha extremt svårt att anlita er för att göra kampanjer pga hur varumärket kan få en negativ ton när den kanske skulle få en bra? Dags att röra med en QA funktion innan lansering?…

  Fail 2013 :)

Comments are closed.