Feminismens disclaimers

Ända sedan jag hörde Alex Schulman beskriva mötet mellan honom och Jonas Gardell i Alex och Sigges podcast har jag varit väldigt sugen på att se avsnittet av Mia på Grötö där det skedde. Det sändes igår och levde inte alls upp till mina förväntningar, men det är inte det är inte det jag tänkte prata om nu.

I programmet hade Mia Skäringer och Maria Lundqvist ett samtal som gjorde mig ledsen. De pratade om att känna skuld för att man inte räcker till och frågade sig varför kvinnor tar på sig alldeles för mycket.
– Det är väl jämställdheten, säger Mia Skäringer och hon och Maria bondar över det faktum att de inte är feminister ”på det sättet”.
– Jag kan inte gå med i det där tåget, fortsätter Mia.
– Man måste bejaka både sina manliga och sina kvinnliga sidor. Att gå ut med Fittstim och hår… Det är inte min grej.

Så där har jag säkert också kunnat uttrycka mig någon gång för många år sedan, men att två kloka och upplysta kvinnor resonerade så 2013, det trodde jag faktiskt inte.

Eftersom de ägnade sitt förtroliga TV4-sända samtal åt att förstärka definitionen av en feminist som en grovhuggen manshatare med sin generande hårväxt i full frihet skulle jag vilja ägna mitt lilla hörn av mediavärlden åt att motverka detta.

Min förhoppning och önskan är att man i fortsättningen ska få omnämna sig som feminist utan att behöva förtydliga att man inte är:

 • Manshatare
 • Ointresserad av sitt utseende
 • Aggressiv
 • Hårig
 • Vänster (eller höger, genustänk är inte partipolitik)
 • Ful
 • Någon som anser att det inte är någon skillnad på män och kvinnor

För det sista som behövs i arbetet med att stävja ojämlika och diskriminerande strukturer mellan könen är hinder i form av skrämmande och osanna nidbilder.

Avsnittet kan du se här.

28 Replies to “Feminismens disclaimers”

 1. Jag håller med. Ett steg på vägen tror jag skulle kunna vara om alla offentligt debatterande feminister lät den andra halvan av befolkningen (män) bara få existera utan – i egenskap av nättroll i kommentarsfält – behöva förtydliga att de INTE är:
  Kvinnohatare
  Förövare
  Aggressiva
  Kränkta
  Sverigedemokrater
  Impotenta
  Dumma i huvudet för att de påstår att det finns skillnader mellan män och kvinnor.

 2. Anledningen till att feminismen går så dåligt och långsamt ser ni ovan.

  Istället för att arbeta för normal jämställdhet så bråkar 90% av alla feminister om ett jävla ord ;-) och vad detta ord inkluderar. Hårig eller inte hårig, Och så lär det fortsätta.

  Hade man verkligen velat ha jämställdhet, så hade man arbetat för jämställdhet. Men det viktigaste för en feminist är att få kalla sig för feminist och definiera vad det innebär att vara feminist. Det är vad dom diskuterar, det är vad som upptar deras tid. Inte jämställdhet.

 3. Problemet med de punkterna du räknade upp är att de till punkt och pricka stämmer överens med de mest kända och högljudda feministerna som Kakan, Hermansson, Lady Dahmer, Fanny Åström med flera. Kan tyvärr inte ta dig seriöst när du låtsas som om du är helt oförstående var den bilden kommer ifrån.

  1. Det här inlägget skrev jag för lite mer än ett år sedan. Tonläget i det gäng du skriver om här ovan har eskalerat väldigt drastiskt sedan dess. Något som jag tycker (i de allra flesta fall) är väldigt kontraproduktivt.

Comments are closed.