Vad Facebook tror sig veta om mig

Idag kan man läsa om att Facebook vet betydligt mer om dig än du tror. Det är forskare som analyserat gilla-klick utifrån dem kan fastställa vad du har för IQ, sexuell läggning, personlighet, ras, politiska åsikter om du är drogmissbrukare och yadayada.

Förutom det uppenbara, har du klickat gilla på Folkpartiets FB-sida är du sannolikt liberal, och likadant om du gillar sidor med knarktips (som tydligen ska finnas) är väl chansen ganska stor att du är missbrukartypen, är jag skeptisk till hur vass den här analysen blir.

För ett tag sedan roade jag mig med att göra en gärningsmannaprofil av mig själv med utgångspunkt från vilka personligt anpassade annonser jag hade på min FB-sida. Jag kom fram till att Facebook ansåg att jag var en jättetjock, sliten husvagnsfarmor som gillade att vara bekvämt klädd och hade en tydlig dragning åt white trash-looken.


Säga vad man vill om algoritmer, men särskilt finkänsliga är de inte. 

Nej, såvida inte Facebook vet saker om mig som jag inte ens har upptäckt själv, så ger jag inte många skopor magfett för skärpan i deras analysverktyg.

3 Replies to “Vad Facebook tror sig veta om mig”

 1. Vet inte precis vilka parametrar som vägs in i FB:s annonsstyrning, men den där forskningsrapporten Resumé skriver om är väldigt intressant. Nån sa att den emellertid bara kollar vilka sidor du gillar på FB.
  Hur som – rapporten tipsar om en möjlighet att själv testa ”personlighetsprediktion” via likes. Du hittar testet på http://www.youarewhatyoulike.com/.

  1. Ja, klart det blir lite allmängiltigt. För mig baserade den analysen på 17 av 178 likes eller nåt :)
   Ett annat roligt analysverktyg som ligger i samma fålla är Mattias Östmars Typealyzer, där du kan få en personlig profil utifrån dina bloggtexter. Då får du bokstavskombination (Meyer Briggs). Kolla in http://www.typealyzer.com/
   Lite mindre astrologi, men naturligtvis inte heller det ett facit.

Comments are closed.