Jämställdist? Nej, så fan heller!

Idag upptäckte jag ett utryck som jag inte sett förut. Jämställdist. Vid en ytlig betraktelse kan det verka vettig. Feminism kanske är att gå väl lång, jämställdhet är ju vad vi strävar efter, tänker säkert många.

Men jämställdist är ett ord skapat i samma syfte som ett och annat politiskt parti gjort för att mörka sin verkliga agenda, ett sätt att få alltihop att låta mer rumsrent, så att även de mindre extrema kan tänka sig att hoppa på tåget.

Jag hittade begreppet på Twitter via ett inlägg på en blogg som kallar sig Genusdebatten. Blogginlägget jag först mötte där kallas ”Varför jämställdism är bättre än feminism 1–8” och är en uppgörelse med den så flitigt delade ”Trettiotre anledningar – varför feminism behövs”, där det bland annat ifrågasätts varför våldsglorifierande och kvinnoförnedrande reklam som den här får förekomma:

Genusdebatten försvaras bildkompositionen med att det finns kvinnor som gillar att bli dominerade i BDSM-sex.

Sedan fortsätter man i åtta punkter att med kvasiintellektuella termer förklara saker som varför män är lika utsatta för våldtäktshot som kvinnor, varför män objektifieras lika mycket som kvinnor och … några andra punkter där jag ärligt talat inte riktig förstår vart de vill komma.

Som det här till exempel: Det är också viktigt att komma ihåg att kvinnor i modebranschen används som högt betalda klädhängare, de utmärks framför allt genom sin längd. Ingen studie i världen visar manlig preferens för att vara kortare än sin flickvän, tvärtom påstås män ogilla när tjejen är huvudet längre. Och så någonting om att porrbranschen är schystare än modebranschen.

Jämställdist är med andra ord ett annat ord för antifeminist och deras budskap är Det är faktiskt minst lika synd om män som om kvinnor så håll bara käften.

Allt tvivel om den saken röjdes undan när jag såg att deras manifest bygger på Pär Ströms dito:

Mannen som personifierar antifeminismens mest dunkla irrgångar och som skrivit den här boken:

Jag tvekade en del om jag skulle skriva något om det här eller ej. Jag vill inte bidra till att sprida deras budskap till en större publik än de redan har, men kände ändå att det trots allt ville, på det sätt jag kan, motverka acceptansen för ett begrepp med en betydligt solkigare innebörd än vad man kan tro vid en första anblick.

 

28 Replies to “Jämställdist? Nej, så fan heller!”

 1. Jag har förut trott på feminism och att feminism innebar att män och kvinnor är lika mycket värda men genom jämställdismen har jag fått insikt att feminismen är livrädd för att män som utsätts för diskriminering ska ta plats från dito kvinnor.
  Att feminism sätter människor mot varandra och värderar dem enbart utifrån deras kön!
  Jag är överlycklig att jämställdismen har öppnat mina ögon för människors lika värde och jag är övertygad om att jämställdismen med sin humana syn på jämställdhet kommer att dominera inom ett par år.
  Detta trots att vita priviligerade elitfeminister gör allt för att motverka en jämställd syn på jämställdhet!

 2. Hellre kvasi än anti? Du kommer inte med något argument för att sortera in reklambilden under sexism, eller varför Ströms bok skulle vara en dealbreaker när det kommer till att närma sig en debatt med dessa människor som inspirerats av honom. Man lämnas med fler frågor än svar här.

 3. Tillhör man den rika och privilegierade PR-eliten i Stockholm så vill man så klart inte förlora alla sina fördelar som feministisk kvinna. Det är därför som Ulrika Good är livrädd för nya och bredare perspektiv på jämställdhetsfrågan än vad femnismens svartvita perspektiv erbjuder.

 4. Bra att du skrev, trots tvekan. Jag tycker du har helt rätt. De är inte så rumsrena som man kan tro och de vill hemskt gärna följa i Pär Ströms fotspår. Efter en artikel jag skrev fick jag det där gänget efter mig så jag vet vad de är kapabla att kasta ur sig.

  Tack för inlägg och ha en bra sommar!

 5. Jämställdismen är en fräsch fläkt i jämställdhetsdebatten, då den är nödvändigt normkritisk mot den hittills oemotsagda feminismnormen.

  1. Blondinballen: Feministnormen är allt annat än oemotsagd. Det har blivit en norm i Sverige och i många samhällsgrupper (ofta mer utbildade sådana), men det har den inte med lätthet.

   Däremot håller jag med om att jämställdismen behövs i genusdebatten, och jobbar på det. Kallar mig själv för jämställdist, men tänker inte försöka förminska feminismen på diverse otrevliga vis (eftersom jag anser det negativt för jämställdhetsfrågan) utan istället väcka bredare begrepp och tankebas när det gäller jämställdhetsdebatten – och då måste man oundvikligen lyssna till båda sidor av genusdebatten.

   Blondinballen: Feministnormen är allt annat än oemotsagd. Det har blivit en norm i Sverige och i många samhällsgrupper (ofta mer utbildade sådana), men det har den inte med lätthet.

   Däremot håller jag med om att jämställdismen behövs i genusdebatten, och jobbar på det. Kallar mig själv för jämställdist, men tänker inte försöka förminska feminismen utan istället väcka bredare begrepp och tankebas när det gäller jämställdhetsdebatten – och då måste man oundvikligen lyssna till båda sidor av genusdebatten.

Comments are closed.