Dagens hjärnsläpp

DN:s Reklamcupen är, som namnet antyder, en tävling i cupform där två olika, och för ändamålet speciellt producerade annonser, möts varje dag under några sommarveckor i DN.

Den ena av dagens tävlingsbidrag är gjord för Småföretagarnas Arbetslöshetskassa, eller SmåA:

Jag häpnar över hur både avsändare och byrå kan vara så exceptionellt tondöva för hur strömningarna i samhället går och var fokus i debatten ligger just nu. De väljer alltså att håna unga tjejer i allmänhet, och deras företagsamhet i synnerhet, i ett läge när (som ett litet exempel) bristen på kvinnliga styrelseledamöter är definierat som ett allvarligt problem inom näringslivet.

I mitt sinne kommer det inte att ursäktas med aldrig så många förklaringar om ”glimt i ögat”.

6 Replies to “Dagens hjärnsläpp”

  1. Själv tycker jag att den är spot on. Och man måste väl lida av en total frånvaro av humor för att dra på växlar med paralleller till att det inte finns tillräckligt med kvinnliga styrelseledamöter. Det är en hel annan diskussion.

  2. Exakt dessa tankar gick även igenom mitt huvud i morse när jag såg annonsen i DN.

    Även om ansatsen var att vara rolig (vilket inte jag tyckte att de lyckades med) så ursäktar det inte deras val att förminska de företagsamma unga kvinnor som satsar på att lyckas genom sina bloggar. Alla förväntas vi gemensamt skrocka åt tokigheten i att det skulle gå att tjäna pengar om en är som kvinnan på bilden. Den finstilta texten är inte nog för att väga upp intrycket av annonsen som helhet.

    Varje gång en väljer att inte ta en grupp på allvar så förstärks bilden av att ”ingen borde ta dem seriöst”, vilket får effekter senare. Om kvinnliga företagare i en bransch som domineras av kvinnor alltså inte bör tas på allvar så kan det alltså få effekter exempelvis när kvinnor ska rekryteras.

    Tack för att du lyfte detta!

  3. Denna rädsla (och avundsjuka) för ”bloggerskor” som tjänar (mycket) pengar, vissa av dem innan de ens är myndiga. Samma förakt som ”deckardrottningarna” utsattes för. Oacceptabelt och tröttsamt. Zzzzz.

Comments are closed.